Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο

Χτες παρακολουθούσα το τελευταίο βίντεο που ανέβασε ο Seth και έλεγα κοίτα να δεις ρε φίλε τι ωραία πράγματα γίνονται έξω και ο κόσμος είναι χαρούμενος και απολαμβάνει την ζωή του και τα hobby του. Αναρωτήθηκα για ακόμα μια φόρα πόσο πίσω είμαστε ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα.  Σήμερα ανέβασαν παιδιά στο Rolling Stoned στο Facebook τις εξής φωτογραφίες.

Με μια γρήγορη ματιά λέω οκ, επιτέλους κάθισαν και χαρτογράφησαν την περιοχή έτσι ώστε ο κόσμος που επισκέπτεται το μέρος να μπορεί να ξέρει τι του γίνεται , να μπορεί να εξερευνήσει το βουνό με ασφάλεια ξέροντας που πάει και όχι απλά να αρκείται στο κεντρικό χωματόδρομο ο οποίος οδηγεί στο καταφύγιο. Τελικά αν κάτσεις και διαβάσεις τι λέει, ουσιαστικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΕ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Πηγή

Με λίγα λόγια τα σαΐνια του δασαρχείου Χορτιάτη εξισώνουν το ποδήλατο με το μηχανάκι και η μοναδική ομάδα ανθρώπων που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο βουνό είναι οι περιπατητές.

Βέβαια στο βουνό όπως και σε κάθε άλλο βουνό της Ελληνικής επικράτειας συμβαίνουν όργια. Βοσκοί με το έτσι θέλω δημιουργούν βοσκοτόπια, άτυπες χωματερές δηλαδή, (μας έχουν συνηθίσει στο πόσο ευαίσθητοι είναι σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα οι βοσκοί) , κυνηγοί αγνοούν επιδεικτικά τις πινακίδες ενάντια στο κυνήγι και κυκλοφορούν με τα όπλα οπλισμένα, διάφοροι κάτοικοι σπεύδουν το χειμώνα να ρίξουν 3-4 δέντρα ο καθένας για να έχει ξύλα για το τζάκι, άλλοι έχουν μετατρέψει σε χωματερές το κάθε ρυάκι αλλά το βασικό μέλημα του Δασαρχείου είναι να μη πατήσει ποδήλατο στα ιερά χώματα του Χορτιάτη….

Ενώ γίνονται όργια στο Χορτιάτη το πρώτο μέλημα του δασαρχείου ήταν να κάτσει και να φτιάξει αυτό το χάρτη, και με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη (θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω πόσο κοστολόγησαν ένα τέτοιο έργο) να αναρτήσει αυτή την ταμπέλα για να μας ενημερώσει για ένα ακόμα νόμο τον οποίο ούτε οι ίδιοι δεν πρόκειται να τηρήσουν ή να αστυνομεύσουν.

Αντί να καταστήσουν το Χορτιάτη σε ένα μεγάλο πάρκο με μονοπάτια και χώρους αναψυχής, να γίνει διαχωρισμός των μονοπατιών, να δοθεί μια έξτρα τουριστική αξία (ίσως και η μοναδική πέρα από τις ταβέρνες) στο Χορτιάτη και παράλληλα να δουλέψουν οι τοπικές επιχειρήσεις, το δασαρχείο με το έτσι θέλω κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Να θυμίσουμε οτι αν δεν υπήρχαν ποδηλάτες αυτή την ημέρα ένα μεγάλο μέρος του Χορτιάτη θα ήταν στάχτες… (Το βίντεο contains strong language )

Την ώρα που το mountain bike αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά προϊόντα εμείς εδώ στην Ελλάδα σφυρίζουμε αδιάφορα.

Παντού στον κόσμο professional trail guides δημιουργούν από το πουθενά τουρισμό και φέρνουν κέρδη σε τοπικές κοινωνίες οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν κανένα τουριστικό ενδιαφέρον.

Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι και ο Χορτιάτης, αλλά το κράτος δεν θέλει να μπαίνει σε μπελάδες. Περισσότερος κόσμος στο βουνό σημαίνει περισσότερη αστυνόμευση, περισσότερες απαιτήσεις από τον κόσμο, διόρθωση χρόνιων προβλημάτων. Το κράτος προτιμά με μια ταμπέλα και με ένα νόμο να κρατάει αποστάσεις από όλα αυτά και οι δασοφύλακες απλά να αρκούνται σε μια χαλαρή βόλτα με το τζιπάκι του οποίου τις βενζίνες πάλι εμείς τις πληρώνουμε…. Ποιος τρέχει τώρα να φτιάχνει μονοπάτια, να τα συντηρεί, να μαζεύει σκουπίδια, να κάνει υποδείξεις?

Επικρατεί η παλαιολιθική νοοτροπία ότι τα δάση πρέπει να είναι μόνο για περιπατητές γιατί οτιδήποτε άλλο προκαλεί καταστροφή, κάτι το οποίο βάση ερευνών ΔΕΝ ισχύει.

“Data analysis and statistical testing revealed that the impacts of hiking and biking were ΝΟΤ significantly different for the three indicators measured. They also concluded that impacts from both hikers and bikers were spatially confined to the centerline of the lane (trail).”

Τα δάση πρέπει να είναι γεμάτα από κάθε λογής κόσμο, μόνο έτσι ποτέ δεν θα υπάρξει κίνδυνος για πυρκαγιές, παράνομες καταπατήσεις, παράνομο κυνήγι, παράνομες υλοτομίες.

Το ακόμα πιο παράδοξο της όλης ιστορίας είναι ότι το ίδιο το δασαρχείο σε συνεργασία με την περιφέρεια και το δήμο έδιναν επί χρόνια άδεια σε ποδηλατικούς συλλόγους για την νόμιμη διεξαγωγή αγώνων στη περιοχή και στα μονοπάτια τα οποία τώρα ορίζουν ως άβατο.

Δυστυχώς η Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα βυθίζεται μέσα στην εσωστρέφεια της…