Εβδομάδα Εθελοντικής Κατασκευής Ποδηλατικών Μονοπατιών 2019

Εβδομάδα Εθελοντικής Κατασκευής Ποδηλατικών Μονοπατιών 2019

Θεσσαλονίκη 30 Μαρτίου – 06 Απριλίου

Ο ποδηλατικός τουρισμός αποτελεί παγκοσμίως μία τάση με τεράστια δυναμική. Συγκεκριμένα οι προορισμοί ορεινής ποδηλασίας, απολαμβάνουν ιδιαίτερης προτίμησης από το κοινό που ταξιδεύει για ποδηλατικό τουρισμό, με τα ποδηλατικά μονοπάτια να είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη αντίστοιχων προορισμών.

Η Outline Adventures, δραστηριοποιείται στον χώρο του ποδηλατικού τουρισμού παρέχοντας εκδρομές ορεινής ποδηλασίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη και προώθηση προορισμών ορεινής ποδηλασίας και ελληνικών bike hotels. Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Η Aegean Trails είναι μια διεθνής -μη κερδοσκοπική- πρωτοβουλία, που υποστηρίζει την ιδέα της κατασκευής, συντήρησης και σήμανσης δικτύων ποδηλατικών μονοπατιών στην Ελλάδα. Στόχος του Οργανισμού είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Εδώ και δύο χρόνια, έχει θεσπίσει την “εβδομάδα εθελοντικής κατασκευής και συντήρησης ποδηλατικών μονοπατιών” (Trail Building Week), όπου ποδηλάτες από όλη την Ευρώπη, έρχονται εθελοντικά για να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν ποδηλατικά μονοπάτια και φυσικά να τα ποδηλατήσουν!

Μετά από δύο επιτυχημένα αντίστοιχα project στα Δωδεκάνησα το 2017 και το 2018 (Κως, Λέρος, Πάτμος, Νίσυρος) ήρθε ο καιρός να διαφοροποιηθεί η τοποθεσία, για να διαδοθεί η ιδέα του Aegean Trails και σε άλλες περιοχές.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης από την Aegean Trails για το Trail Building Week 2019, αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και την ανάπτυξη της ως ποδηλατικός προορισμός.

Μέσω της επίσκεψης εθελοντών από Ευρωπαϊκές χώρες, ενδυναμώνει η τοπική συνείδηση για τις ποδηλατικές υποδομές και υπηρεσίες, αλλά κυρίως προβάλλεται ο προορισμός στο ποδηλατικό κοινό της Ευρωπαϊκής αγοράς.

30 Μαρτίου – 6 Απριλίου

Στο International Trail Building Week Θεσσαλονίκη 2019 οι συμμετέχοντες είναι οι εξής:

 • 12 εθελοντές από Ευρωπαϊκές χώρες
 • 2 άτομα από την Bike Agentur – Γερμανία
 • 2 άτομα από την Islandhopping – Γερμανία
 • 2 άτομα από τους Trails Brothers – Ιταλία
 • 3 άτομα από την Outline Adventures – Ελλάδα
 • 2 άτομα από τον Ε.Ε.Ο.Π. – Ποδηλατικός σύλλογος / Ελλάδα
 • Ποδηλάτες – Εθελοντές από την Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

Η οργάνωση και εκτέλεση της εβδομάδας εθελοντικής κατασκευής και συντήρησης ποδηλατικών μονοπατιών απαιτεί προσπάθεια και στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εταιρίες, αλλά και την τοπική κοινωνία. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, αν θέλουμε η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης να αναπτυχθεί ως ένας σπουδαίος προορισμός ορεινής ποδηλασίας, όπως εξάλλου έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει.

Τέλος, η εκδήλωση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας “Θεσσαλονίκη – Προορισμός Ορεινής Ποδηλασίας” μπορεί να καταδείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την συμμετοχή και υποστήριξη της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού.

Το κόστος για την οργάνωση και εκτέλεση της εβδομάδας εθελοντικής κατασκευής και συντήρησης ποδηλατικών μονοπατιών στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα οφέλη και την παρακαταθήκη που θα αφήσει το συγκεκριμένο project στην τοπική κοινωνία

Για όλα τα παραπάνω, προτείνουμε:

Α. Οργάνωση και συντονισμός όλου του έργου “Trail Building Week 2019” από την εταιρία Outline Tourism. Pre & Post επικοινωνία στο ελληνικό κοινό και στην τοπική ποδηλατική κοινότητα. Οργάνωση και συντονισμός της εκδήλωσης “Θεσσαλονίκη – Προορισμός Ορεινής Ποδηλασίας”

 1. Επικοινωνία στο γερμανικό κοινό (εθελοντές) και στον γερμανικό τύπο από την Aegean Trails για το έργο “Trail Building Week 2019”

Γ. Ανάληψη του κόστους υλοποίησης του έργου “Trail Building Week 2019” από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και του κόστους της εκδήλωσης “Θεσσαλονίκη – Προορισμός Ορεινής Ποδηλασίας.”

Δ. Να προβεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την έγκαιρη αδειοδότηση από την Διεύθυνση Δασών, για την κατασκευή και συντήρηση των ποδηλατικών μονοπατιών που θα καταδείξει η εταιρία Outline Tourism.

Εθελοντική Ομάδα εξωτερικού: 18 Άτομα

 • 7 διανυκτερεύσεις με πρωινό
 • 7 γεύματα
 • 5 σνακ
 • 3 μέρες ενοικίαση ποδηλάτου βουνού και εξοπλισμού

Ποδηλατική τοπική κοινότητα: 20 Άτομα

 • 5 σνακ

Μεταφορές – Οχήματα

 • 2 9θέσια βαν / 8 μέρες μίσθωση
 • 2 ποδηλατικά τρέιλερ / 8 μέρες μίσθωση
 • 1 όχημα αγροτικού τύπου / 8 μέρες μίσθωση

Εξοπλισμός – Εργαλεία

40 χειρωνακτικά σκαπτικά εργαλεία (τσάπες, φτυάρια, τσουγκράνες κτλ.)

Οπτικοακουστικό υλικό

 • Φωτογράφος / 5 μέρες παραγωγή υλικού
 • Κινηματογραφιστής / 4 μέρες παραγωγή υλικού
 • Επεξεργασία εικόνας
 • Επεξεργασία βίντεο

Προβολή – Προώθηση

 • Προωθητικές ενέργειες στο διαδίκτυο (ιστότοποι, μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
 • Προωθητικές ενέργειες σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
 • Δελτία τύπου.

Δράσεις Ποδηλατικής Βόλτας

 • 4 Οδηγοί βουνού x 3 μέρες

Εκδήλωση Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας  “Θεσσαλονίκη – Προορισμός Ορεινής Ποδηλασίας”

 • Οργάνωση και συντονισμός της εκδήλωσης.

Εκτός από τους καλεσμένους από το εξωτερικό που αναφέρθηκαν πιο πάνω υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!! 

Πρόκειται για μια τοπική διοργάνωση η οποία θα αφήσει αποτέλεσμα το οποίο θα το χαίρονται όλοι όσοι κάνουν ορεινή ποδηλασία στη Θεσσαλονίκη, από επαγγελματίες αθλητές, σοβαρούς χομπίστες ή και τελείως ερασιτέχνες. 

Η συμμετοχή της τοπικής ποδηλατικής κοινότητας, δεν είναι μόνο σημαντική, προκειμένου να αντιληφθούν οι φορείς την δυναμική του mountain bike και την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης ποδηλατικών μονοπατιών, αλλά είναι απαραίτητη για την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας.

Κοινώς αν κάνεις mountain bike και ζεις στη Θεσσαλονίκη σε αφορά και είναι υποχρέωσή σου να παραβρίσκεσαι εκείνες τις μέρες (όποιες μπορείς) προκειμένου να βοηθήσεις στην τέλεση αυτού του έργου. 

Πέρα από το “κατασκευαστικό” κομμάτι το πιο βασικό είναι να δείξουμε ότι υπάρχει μεγάλη κοινότητα από ποδηλάτες ορεινής ποδηλασίας η οποία δεν θα πρέπει να αγνοείται από τους τοπικούς παράγοντες. 

ΝΑΙ για τους τοπικούς εθελοντές.

Το κόμιστρο των 300 ευρώ αφορά τους εθελοντές από το εξωτερικό και καλύπτει το πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται πιο πάνω που σχετίζεται με διαμονή, τη σίτιση, και τις μετακινήσεις τους.

 • Κολατσιό ή γεύμα.
 • Νερό, αναψυκτικά, ή οτι άλλο προτιμάτε.
 • Γάντια εργασίας.
 • Προστατευτικά γυαλιά.
 • Καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας. 

Καλό θα ήταν να έρχεστε κατά την έναρξη της κάθε μέρας προκειμένου να μην χάσετε το πρωινό briefing το οποίο θα σχετίζεται με το πλάνο της ημέρας, κάποιους κανόνες ασφαλείας καθώς και απαντήσεις σε τυχόν απορίες. 

Πρόγραμμα

Επειδή πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα καλό θα ήταν να κάνετε join στο Facebook Event προκειμένου να ενημερώνεστε άμεσα για οποιαδήποτε αλλαγές μπορεί να προκύψουν. 

Ημέρα άφιξης των φιλοξενούμενων από το εξωτερικό. Welcoming – Briefing

09:30-10:00
Meeting at Spot #1
 
10:00-16:00
Trail Building Day 1 – Spot #1
10:00-16:00
Trail Building Day 2 – Spot #
Την τρίτη μέρα (Τρίτη 2/4) θα κάνουμε ένα διάλειμμα από trail building για να ταξιδέψουμε στο πανέμορφο Βελβεντό Κοζάνης, προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία στους εθελοντές από το εξωτερικό να γνωρίσουν έναν ακόμα ποδηλατικό προορισμό στην Ελλάδα και να ποδηλατήσουμε μαζί στα μονοπάτια της περιοχής που συντηρεί ο τοπικός Χάρης Παπανικολάου. Ο καθένας μπορεί να έρθει με το δικό του όχημα. Προαιρετικά όσοι επιθυμούν μπορούν να διαθέσουν ένα τυπικό ποσό (donation) στο Χάρη, προκειμένου να στηρίξουμε την δουλειά που γίνεται στη περιοχή καθώς και για να τον ευχαριστήσουμε για το guiding της ημέρας.
09:30-10:00
Meeting at Spot #2
 
10:00-16:00
Τrail Building Day 3 – Spot #2
10:00-16:00
Trail Building Day 4 – Spot #2
10:00-10:30
Meeting at Outline for Seih Sou Group Riding
 
10:30-14:30
Group Riding at Seih Sou
 
14:30
Cold beers at Outline

Free day – Departure day για τους φίλους του ITBWT 2019.

Φόρμα συμμετοχής τοπικών εθελοντών

Αν θέλεις να συμμετάσχεις με τον οποιοδήποτε τρόπο εκείνες τις μέρες θα σε παρακαλούσαμε για την καλύτερη οργάνωση μας, να δηλώσεις συμμετοχή μέσω της παρακάτω φόρμας. 

No Fields Found.

Τοποθεσίες

Spot #1 - «πηγή μπάρμπα Γιώργη»

Spot #2

Get Social

Όσοι ενδιαφέρεστε κάντε κλικ στο εικονίδιο του facebook για να κάνετε attent στο facebook event της διοργάνωσης. Από εκεί θα μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για το πρόγραμμα και πιθανές αλλαγές.